Nederlandse cruisemarkt blijft groeien

13 / 03 / 2014 | Zeetours

Nederlandse cruisemarkt groeit 4%

Ondanks het dalende aantal vakanties en de economische recessie is het aantal Nederlandse cruisepassagiers in 2013 opnieuw gegroeid. Ten opzichte van 2012 liet de Nederlandse cruisemarkt een stijging van 4% zien, waarmee het totale aantal passagiers op 114.000 komt.

Streven naar 160.000 passagiers

Volgens voorzitter Nico Bleichrodt van CLIA Nederland (Cruise Lines International Association, voorheen de Dutch Cruise Council) is er nog altijd enorm potentieel voor de Nederlandse cruisemarkt, in vergelijking tot andere landen. Nu er ook economisch voorzichtig herstel aan de horizon gloort, is de verwachting dat de stijging van de Nederlandse cruisemarkt zich de komende jaren verder voortzet. Het ultieme doel van 1% marktpenetratie naar 160.000 cruisepassagiers in 2015 wordt door CLIA Nederland nog altijd als reëel beschouwd.

Europa verreweg het populairst

Binnen Europa heeft met name het Middellandse Zee gebied haar positie verder versterkt. Samen met Noord– en West-Europese cruises, neemt Europa als vaargebied 68% van de passagiers voor haar rekening, gevolgd door het Caribisch gebied met zo’n 12% van de Nederlandse passagiers. Een duidelijke trend die ook directeur Marcel von Rotz van cruisespecialist Zeetours Cruises waarneemt. “Met name passagiers die voor het eerst een cruise gaan maken kiezen vaak voor een Europese cruise”, aldus von Rotz.

Cruises vanuit Nederland

Het aantal aanlopen in Amsterdam en IJmuiden groeide licht, van 189 in 2012 naar 191 in 2013. In Rotterdam meren jaarlijks zo’n 30 cruiseschepen aan bij de Rotterdamse cruiseterminal. Havenwethouder Jeanette Baljeu meldt enthousiast dat cruiseschepen niet alleen een belangrijke bijdrage leveren aan het imago van Rotterdam, maar ook de lokale economie versterken. Met meer pakketten met bezoeken aan de Rotterdamse attracties en een verbeterde cruiseterminal, wil Rotterdam als stad nog meer profiteren van de komst van cruiseschepen.

Zowel korte als lange cruises

Bijna de helft (47%) van de Nederlandse passagiers maakt een cruise van 7 nachten. Circa 10% maakt een kortere cruise, 27% een cruise van 8 tot 13 nachten en 15% kiest voor een lange cruisevakantie van 14 nachten of meer.

Terug naar overzicht

Meer Nieuws